BlogiDagmar 20.03.2024

Käänsimme Dagmarissa fokuksen asiantuntijoidemme aivoterveyteen – näillä viidellä yksinkertaisella vinkillä aivot voivat paremmin

Kulttuuri

Aivot kuntoon -kuukauden aikana Dagun henkilöstölle on kerrottu aivojen toiminnasta ja vinkattu keinoja, joiden avulla työtä voi tehdä aivoystävällisemmin ja kestävämmin.

Ensin huonot uutiset:
• Tietotyöntekijä vaihtaa tehtävää keskimäärin 47 sekunnin välein.
• Keskeytyksen hinta on 23 minuuttia, mikä laskee tuottavuutta 40 prosenttia.
• Vain 12,5 tuntia viikossa on arvoa tuottavaa ajatustyötä.
• Multitaskaaminen on aivoille yhtä vaarallista kuin tupakointi keuhkoille.

Ja sitten hyvät uutiset: Aivot ovat muovautuva elin. Kun opettelemme fiksumpia tapoja, pääsemme vaikuttamaan aivojen toimintakykyyn, motivaatioon ja keskittymiskykyyn.

Nämä ja monet muut faktat tulivat ilmi henkilöstöllemme järjestetyn Aivot kuntoon -kuukauden ensimmäisellä luennolla maaliskuun alussa. Sen vetivät Silta Educationin keskittymisvalmentajat Johanna Vilmi ja Veera Virintie.

Apua ja tukea tärkeimmälle voimavarallemme: ihmisille

Kuten monessa muussakin tietotyöpaikassa, niin myös meillä Dagmarissa on huomattu, mitä nopeatempoinen työ ja hektinen arki tekevät asiantuntijoidemme hyvinvoinnille.

Työpäivät ovat monesti multitaskaamista, kun eri viestintäkanavien kilahdukset sekä muut keskeytykset saavat ajatuksen katkeamaan. Työpäiviä ja -tehtäviä ei tule suunniteltua niin hyvin kuin voisi, ja toisinaan hektinen työ laittaa kaikki suunnitelmat uusiksi.
Siksi päätimme pyhittää kokonaisen kuukauden työntekijöidemme aivoterveyden edistämiseen. Teemakuukausi toteutetaan yhdessä emoyhtiömme Salomaa Yhtiöiden kanssa.

”Ihmiset ovat yrityksemme tärkein voimavara. Haluamme tarjota asiantuntijoillemme tutkittua tietoa aivoterveydestä, jotta he voivat paremmin ja kehittyvät työssään”, perustelee Dagmarin HR-lead Heidi Hänninen.

Nopeatempoinen työ ja hektinen arki eivät tee hyvää hyvinvoinnille

Nopeatempoinen työ ja hektinen arki eivät tee hyvää hyvinvoinnille

Työpäivät ovat monesti multitaskaamista, kun eri viestintäkanavien kilahdukset sekä muut keskeytykset saavat ajatuksen katkeamaan. Työpäiviä ja -tehtäviä ei tule suunniteltua niin hyvin kuin voisi, ja toisinaan hektinen työ laittaa kaikki suunnitelmat uusiksi.

Siksi päätimme pyhittää kokonaisen kuukauden työntekijöidemme aivoterveyden edistämiseen.

Viisi vinkkiä aivoystävälliseen arkeen

Iso osa asiantuntijatyötä tekevän hyvinvoinnista tulee hallinnan tunteen kautta: tekemistä voi olla paljon, mutta jos tuntee hallitsevansa kokonaisuutta, parantaa se tyytyväisyyttä ja jaksamista.

Aivojen toimintakyvyn ja aivoystävällisempien työskentelytapojen lisäksi dagulaiset ovat saaneet maaliskuun aikana tietoa siitä, miten uni, liikkuminen ja ravinto tukevat aivoterveyttä.

Mitkä sitten ovat niitä keinoja, joita parisataa asiantuntijaamme ovat saaneet oman arkensa ja aivoterveytensä parantamiseen? Silta Educationin ohella vinkkejä ovat antaneet myös kumppanimme Mehiläinen ja Auntie.

  1. Pidä taukoja: Työpäivien aikana on tärkeää pitää taukoja, ottaa kävelypalavereja ja kävellä portaita hissin käyttämisen sijaan.
  2. Estä häiriötekijät: Sähköpostin, Slackin, Teamsin ja muiden viestintäkanavien ilmoitukset (tai koko sovellukset) kannattaa sulkea keskittymistä vaativan työn ajaksi. Työpäiviin on tärkeää varata keskeytyksetöntä työaikaa.
  3. Nuku: Uni on viimeinen asia, josta kannattaa tinkiä. Hyvien yöunien myötä ihminen jaksaa paremmin, muistaa kirkkaammin, ajattelee luovemmin ja oppii helpommin. Elämässä on myös enemmän iloa ja valoa.
  4. Liiku: Liikunta ja liike tekevät hyvää aivoille. Himourheilua ei välttämättä tarvita, vaan esimerkiksi leipominen, edes osittainen työmatkan kävely ja lasten kanssa leikkiminen tukevat aivotoimintaa. Istuminen tekee aivoille hallaa.
  5. Panosta ihmissuhteisiin: Hyvät ja toimivat ihmissuhteet, läheisyys ja kosketus lisäävät aivojen ja kehon hyvinvointia. Moni näkee arjessa työkavereitaan enemmän kuin perhettään, joten työpaikan ihmissuhteisiin kannattaa panostaa.

Haluamme, että ihmisillä on energiaa myös työpäivien jälkeen, eikä kaikki vapaa-aika mene työstä palautumiseen.

Heidi Hänninen, HR-lead, Dagmar

”Vinkit ovat hyvin yksinkertaisia, mutta ne unohtuvat helposti. Mikään muutos ei onnistu totaalisella käännöksellä, vaan kyse on pienistä teoista, joista tulee ajan kanssa rutiinia”, Hänninen sanoo.

Aivoterveyttä tukevat tavat auttavat rakentamaan kestävämpiä työpäiviä, joista rakentuu hyvä arki ja kestävä työura.
”Haluamme, että ihmisillä on energiaa myös työpäivien jälkeen, eikä kaikki vapaa-aika mene työstä palautumiseen.”

Lisää vastaavia sisältöjämme