BlogiSanna Marttinen 15.04.2024

Vuosi 2024 kuluttajatrendeissä: pidetään hatuistamme kiinni markkinoijat, taas mennään!

Asiakaskokemuksen kehittäminen Markkinointiviestintä Trendit

Tämä sisältö on alunperin julkaistu Sanoman vieraskynäkirjoituksena.

Dagmarin asiakkuusjohtaja Sanna Marttinen avaa markkinoijan silmin viittä vuoden 2024 trendiä, jotka Publicis Groupen Media Data Intelligence listasi yhdessä tekoälyn kanssa.

Vuosi vaihtui ja maailman myllerrys jatkuu. Kuluttajakäyttäytymiseen vaikuttavat trendit ovat nyt ehkä globaalimpia kuin koskaan, kun pandemiasta selviytyminen, talouden muutokset ja sosiaalisen median tahdittamat ilmiöt yhdistävät ihmisten arkea maailmanlaajuisesti. Suomalaisenkin markkinoijan haasteet ja mahdollisuudet vuonna 2024 kumpuavat seuraavista trendeistä, jotka Publicis Groupen Media Data Intelligence listasi laajasti tekoälyä käyttäen.

1. Tekoäly: ystävä vai peikko?

Generatiivinen tekoäly täytti yhtäkkiä otsikot vuonna 2023. ChatGPT on nopeimmin koskaan käyttöönotettu sovellus: käyttäjien määrä ylitti sadan miljoonan aktiivisen käyttäjän rajan vain kahdessa kuukaudessa. Edellisen ennätyksen haltija oli TikTok vuonna 2017, joka ylitti saman rajan yhdeksässä kuukaudessa.

Räjähdysmäisestä startista huolimatta matka uutuudesta välttämättömyydeksi on vielä pitkä. Uteliain etunenäjoukko käyttää jo tekoälyä innoissaan elämänsä helpottamiseen, mutta suurin osa on vauhdista huolissaan ja epäröi vielä. He pohtivat inhimillisyyden katoamista sekä kehitysvauhdin mahdollisesti aiheuttamia tahattomia seurauksia. Tämä on hyvin inhimillistä, sillä suuret, koko ihmiskuntaa kehittävät murrokset voivat yksilön näkökulmasta tuntua pelottavilta tuntemattomuudessaan. Kuvitellaanpa vain, millaisia ajatuksia esihistoriallisen ajan ihmisen mielessä liikkui, kun naapuriluolassa saatiin ensimmäisen kerran aikaan tuli.

Markkinoijalta vaaditaan nyt rohkeutta: on uskallettava oppia yhdessä kokeilemalla, kuinka teknologian ja ihmisen osaamisen voi yhdistää asiakaskokemuksen tuottamisessa.

2. Ilmastoväsymys

Vuosi 2023 oli maailmanhistorian kuumin. Kaksi kolmasosaa ihmisistä pyrkii suojelemaan ilmastoa arjen valinnoillaan, mutta koko maapallomme suojelemisen haasteen laajuus alkaa tuntua musertavalta. Ympäristötietoisuudessa koetaan jo apatiaa: ”On jo liian myöhäistä” -ajattelu on yleistymässä. Tämä kasvattaa painetta yhteiskunnan päättäjiä, instituutioita sekä brändejä kohtaan. Vuonna 2024 vaaditaan kovia päätöksiä todellisen muutoksen aikaansaamiseksi.

Vastuullisuus alkaa jo olla jokaisen suomalaisen busineksen strategiassa, mutta pelkkä viestiminen ei enää riitä. Brändien on kyettävä siirtymään sanoista tekoihin, raportoinnin kehittämisestä mitattavan edistyksen todentamiseen sekä asiakkaiden valintojen ohjaamiseen toiveikkaalla ja raakarehellisellä tavalla.

3. Elämän pehmentäminen

Elämme aikaa, jota kuvaillaan ehkä tulevaisuudessa historian oppitunneilla ”muutamana hulluna vuotena”. 70 % ihmisistä ajattelee vuoden 2023 olleen kotimaalleen huono vuosi ja vain 35 % uskoo elämänlaatunsa parantuvan seuraavien viiden vuoden aikana.

Päällekkäisten maailmankriisien aikakausi on sen läpieläjille väsyttävää, siksi oman energian suojaaminen on noussut trendiksi. Passiivisuutta ilmentävät mm. ”Bed rotting”, ”Quiet quitting” ja ”Soft life”-ilmiöt. Muotilehti Vogue jopa nosti suomalaisen kalsarikännin esiin loistavana kiertoilmaisuna viikonloppuilloille, jotka soljuvat mitään tekemättä.

Elämän pehmentämisen tarpeen myötä kuluttajien käytännönläheisyys kasvaa ja onnea haetaan yksinkertaisista, pienellä vaivalla saatavista asioista. Brändien tehtävä valintojen ja elämän helpottajana on nyt entistä tärkeämpi. Maailman monikriisiajan johtaessa ajoittaiseen pessimismiin, markkinoijan on hyvä miettiä, kuinka lietsoa hyvää oloa ja toivon tunnetta.

4. Aistimisen kaipuu

Viihdemaailman tähdätessä yhä nopeampaan ilmiöittämiseen ja viraalistamiseen sosiaalisessa mediassa, ihmiset ovat alkaneet kaivata myös hengähdystaukoja dopamiinikulttuurista. Pandemian jälkeisessä maailmassa kaivataan todellista merkityksellistä yhteyttä toisiin ihmisiin ja kaikilla aisteilla koettavia, immersiivisiä elämyksiä.

Urheilutekstiilikauppaketju Lululemon on kasvattanut tämän trendin aallossa myymäläkäyntien määrää yli 10 prosentilla tarjoamalla myymälöissään myös joogatunteja. Meillä Pohjolassa kehollisen aistimisen trendi näkyy esimerkiksi avantouinnin suosiossa.

5. Tarkan euron laatutietoisuudesta tulee normi

Kustannusten nousun ja talouden nopean laskevan käänteen aiheuttama shokki on vaihtumassa tilanteeseen sopeutumiseksi – ja säästäväinen kuluttaminen on muodostumassa tavaksi. Sosiaalisessa mediassa trendi näkyy jo esimerkiksi säästöhaasteina. Vaikuttajien rinnalle ovat ilmestyneet vastavaikuttajat, jotka jakavat ei-kuluttamisen vinkkejä ja antavat arvioita tuotteista, joita ei kannata ostaa.

Yritykset ovat hinta-laatusuhteen ylläpitämisen ristipaineessa kuluttajakäyttäytymisen muututtua, vaikka talouden näkymät kohentuisivatkin. Myös edullista laatua kannattaa siis tarjota, vaikka inflaatio alkaisi helpottaa.

Dagmar on Publicis Media -kumppani Suomessa ja käyttää Publicis-verkoston dataa sekä työkaluja. Viisi vuoden 2024 trendiä on koostettu tekoälyavusteisesti sadoista trenditietolähteistä käyttäen mm. Publicis Groupen omaa Insights Acceleratoria, SandBoxGPT:tä, ChatGPT:tä ja Google Bard AI:ta.

Kirjoittaja

Sanna Marttinen

Business Director

sanna.marttinen@dagmar.fi

+358400566589

Sanna vetää asiakkuustiimejä ja Dagmarin asiakasheimoa yhdessä muiden heimoneuvostolaisten kanssa. Hän on mukana myös osaamisen kehittämisen strategiaprojektissa ja toimii esihenkilönä.

Lue lisää aiheesta